Suomen Kihlakunnanulosottomiesten Yhdistys ry   /  Vanhat Karhut ry
 Finlands Häradsutmätningsmän rf
     
  Yhdistys etusivu | Vanhat Karhut | Galleria | Arkisto |  
     
 
  KUULUMISIA ENSIMMÄISELTÄ ELÄKEVUODELTA

  Totta se on, vaikka koko eläkeajatus oli niin kaukainen silloin ruuhkavuosina. Ruuhka kalenterissa jatkuisi helposti nytkin, ellei pidä varaansa ja pitäydy vain asukasyhdistykseen ja parhaaseen eläkeläisporukkaan pari kertaa vuodessa. Jotain ohjelmaa/toimintaa on hyvä olla, jotta tähän olotilaan oppii. Parasta ovat kuitenkin kiireettömat aamut ja 2-3 kertaa vuodessa matkatoimistojen palvelut, kun määrärahakin riittää. Kotikaupungissa on toimipaikkojakin välillä parittain ja mummolla aina aikaa lapsille. Kuitenkin entisten työtovereiden ja ystävien viestit ja puhelut ilahduttavat enemmän kuin joidenkin sukulaisten soitot. Kuluvana syksynä on jo löytynyt viikottaisia menoja esim. pari kansalaisopiston kurssia, kun taas viime syksynä elämän rytmi olivat hakusassa. Sopeutuminen tarvitsee oman aikansa.

Luonnon seuraaminen eri vuodenaikojen mukaan on tullut entistä tärkeämmäksi. Kävin viime syksynä lintutornissa, joka on pitkospuista pitkin suojelusuolla Viitasaaren takamailla, ja siellä oleva vieraskirja aukeni alla olevan kirjoituksen kohdalta. Se oli kauniilla käsialalla huolella kirjoitettu;

"En voi muodostaa itsestäni mitään lopullista arviota, koska ilmiöt, elämä ja ihminen ovat liian suuria. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä vähemmän olen ymmärtänyt tai tiennyt itsestäni tai tuntenut itseäni.

Mitä epävarmemmaksi itsestäni minä olen tullut sitä enemmän minussa on voimistunut tunne sukulaisuudesta kaiken ympäröivän kanssa

Minusta tuntuu toisinaan siltä, kuin se vieras,joka niin pitkään erotti minut todellisuudesta olisi muuttanut minun sisäisen maailmani ja paljastanut minulle odottamattoman vierauden minussa itsessäni."

Runolla ei ollut allekirjoitusta ja tuli mieleeni , että se oli lainaus. Yhtä kaikki lainasin runon tuntemattomalta tekijältä ja kopioin sen lyijykynän pätkällä yrittäen ymmärtää sisältöä. Se sopi viime syksyyn ja elämäni muutoksen tunnelmiin. Kävin kuukausi sitten siellä uudelleen ja vihko oli tornissa tallessa. Runo tuntuu nyt jatkolle sille samalle tunnelmalle, kun joskus jo aikuisena ihmetteli, että milloin se aikuisuus oikein alkaa. Runon ajatukset ovat nyt lähempänä aikuisuutta, seuraavalla askelmalla, ja matka jatkuu. Kolmas elämä on nyt tässä, mutta tallessa on jo tuttu, eletty elämä.

Kaunis kesä kasasi yöpöydälle pinon lukemattomia kirjoja, jotka odottavat syksyn pimeitä päiviä. Kesäkuussa otti yhteyttä jyväskyläläinen kirjailija Pirjo Hassinen, joka on tunnettu nykyproosan edustaja ja ollut kolme kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana ja on julkaissut 12 kirjaa. Uusi kirja kertoo takautumin 70 luvulta, vallan käytöstä ihmissuhteissa ja osa tarinaa käsittelee julkista pakkovaltaa välineenä. Meillä oli pari mielenkiintoista tapaamista, sillä hän halusi tietoa sen ajan käytännöistä ilman lakipykäliä. Hän ihmetteli, kun kirjallisuudesta ei ollut löytynyt lainkaan alan muistelma- tai elämänkertateoksia.

Siinäpä ideaa sille, joka on pitänyt päiväkirjaa virkamiesajastaan. Kaikki me muistetaan ja tiedetään värikkäitä tarinoita, jotka pitäisi tallentaa. Juttuja ja kaupunkilegendoja on kertynyt neljänkymmenen virkavuoden mittaan, joista olivat kuitenkin omalle kohdalleni parasta aika ne viimeiset reilut 12 vuotta viranomaisyhteistyössä. Ne olivat erilaisia, uuden tekemisen vuosia.

Tietysti ennen kaikkea muistelen yhteistä parin vuosikymmenen aikaa aktiivina yhdistyshommissa ja kuinka yhdistyksen toiminnalla oli vaikutusta ammattikunnan etuihin. Hyvää jatkoa ja jaksamista nykyisille toimijoille! Tuki ja voimavara on teillä toisissanne. Kun huolehtii asioista ja ihmisistä, pitää myös huolehtia itsestään, että jaksaisi tänne eläkkeelle asti, mutta toisaalta ei kannata pysähtyä odottamaan eläkepäiviä, ne kun tulevat vääjäämättä tavalla tai toisella.

Keväällä liityin Facebookin ihmeelliseen maailmaan, johon yritin houkutelle muitakin , mutta silloin huonolla menestyksellä. Se on kuitenkin hyvä foorumi vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia, nähdään siellä tai ainakin sitten Helsingissä vuosikokouksessa ja osallistutaan SUY:n lauantain 20.11.2010 järjestämään ohjelmaan.

Motto ”Elämälle pitää olla utelias” (Tämäkin lainattu)

Jyväskylässä 10.10.2010         Terttu Sandelin

Tervetuloa toimintaan mukaan tulevat eläkeläiset ja pidetään yhteyksiä!


 
Palaa arkistoon
  *   *   *   *   *   * Palaa arkistoon